14.06.2011 / Političari koče istragu na Institutu za onkologiju?

Republički ministar zdravlja Zoran Stanković je na zasedanju Odbora za zdravlje Skupštine Srbije poručio da navode o trgovini listama čekanja pacijanata obolelih od raka treba da istraže pokrajinski organi. Međutim, kako za 021 kaže predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, slučaj o navodima o korupciji na Institutu za onkologiju treba da istražuje policija, a ne da se, kako kaže, stvara atmosfera hajke.

"Ukoliko sud utvrdi da je neko odgovoran, da je neko prekršio zakon i da neko treba krivično da odgovara, sasvim je sigurno da taj ne može da se nalazi na poziciji na kojoj se nalazi. Ali ne treba mi da budemo ti koji će suditi, jer se u suprotnom stvara atmosfera hajke", navodi Pajtić.

Izjava ministra zdravlja Zorana Stankovića na zasedanju Odbora za zdravlje


Izjava ministra zdravlja Zorana Stankovića na zasedanju Odbora za zdravlje

Nezakonite radnje uz blagoslov političara?

Kako za 021 kaže predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije iz redova Srpske radikalne stranke Pavle Momčilov, nakon pisma koje je pokrajinskim organima uputio republički ombudsman Saša Janković, ukinut je sporni dopunski rad, ali nijedan rukovodilac ni lekar nije disciplinski ni krivično odgovarao. Prema njegovim rečima, to je jasan pokazatelj da su u slučaj korupcije na Institutu uključeni i političari, koji prećutkivanjem pokušavaju da ga zataškaju.

"Koji je motiv za zataškavanje? Moguće je da su politički faktori imali konkretne materijalne dobiti od tih malverzacija, zbog čega nema neke adekvatne reakcije na pomenute nepravilnosti", kaže predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije.

Ligaši i demokrate u foteljama na Institutu

Kako 021 saznaje, direktor Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici Dušan Jovanović je član Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok je načelnik spornog odeljenja za radiologiju, Marko Erak, član Demokratske stranke.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Radio 021, dvoje radiologa sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici su, koristeći nezakoniti dopunski rad, zaradili preko pola miliona evra. Novosadska policija dostavila je Tužilaštvu rezultate višemesečne istrage o detaljima navodne korupcije i trgovine listama čekanja, međutim, iz Tužilaštva su nam poslali saopštenje da su istražne radnje u toku i da ne mogu da daju više informacija o ovom slučaju. (Miodrag Sovilj)

Detalji transkripta Odbora za zdravlje Skupštine Srbije


Detalji transkripta Odbora za zdravlje Skupštine Srbije

radio 021