24.06.2011 / Vraćali su nas kući sa teško bolesnom bebom

Optužbe - Petomesečna Milica Vukadinović preminula od bronhitisa, a porodica tvrdi da su je kod lekara vodili više puta i dobijali odgovor da bebi rastu zubići
Porodica petomesečne Milice Vukadinović, koja je pre tri dana umrla u čačanskoj bolnici, smatra da bi njihova beba bila živa da su joj lekari u Dečjem dispanzeru i čačanskom zdravstvenom centru na vreme ukazali adekvatnu pomoć.

Kako navodi otac Miodrag (35), Milicu su više puta vodili kod pedijatra u Dečji dispanzer, ali je vraćana kući sa obrazloženjem da joj rastu zubići, da bi tek u ponedeljak, 20. juna, posle podne, četiri dana posle prvog obraćanja lekaru, i to na insistiranje roditelja, bez lekarskog uputa, bila primljena na odeljenje pedijatrije u čačanskoj bolnici.

Ni tu, kako tvrde roditelji, nije dobila adekvatnu terapiju i u utorak ujutru, oko 9.30, njihova Milica je umrla. U izveštaju o smrti kao uzrok se navodi akutni bronhitis.

Ogorčeni ponašanjem lekara, pre svega u Dečjem dispanzeru, a zatim i u bolnici, Vukadinovići najavljuju tužbu protiv Zdravstvenog centra „Dr Dragiša Mišović". Miodrag kaže da je siguran da je za njegovu ćerku izgubljeno isuviše dragocenog vremena. On opisuje da su Milicu prvi put odveli kod lekara u petak, 17. juna, jer nije mogla da sisa, nije spavala, povraćala je i otežano disala.

Dali joj „eferalgan

- Doktorka, koja je samo pogledala bebu, izgrdila je suprugu Slađanu, koja skrhana bolom ne može da priča o smrti naše mezimice i da sve ponovo preživljava. Rekla je da dete nije bolesno, već da mu rastu zubići i da je vodimo kući. Imamo dvoje starije dece i dobro znamo kako izgleda kada rastu zubići... Do tada je Milica bila kao svaka druga beba, išli smo na sve kontrole i vakcinacije i uvek je sve bilo u redu. Ali, tokom vikenda joj je bilo sve lošije, nije spavala po celu noć, škripalo joj je u plućima. U ponedeljak ujutru otišli smo u Dečji dispanzer. Pedijatar joj je izmerio temperaturu od 35 stepeni i dao joj „eferalgan", da joj navodno smanji bol u ustima. I opet su nas vratili kući - ispričao nam je Miodrag.
Milici je, međutim, bilo sve lošije. Miodrag kaže da ga je supruga nazvala oko 16 časova da hitno dođe sa posla i da vode dete u bolnicu.

- Čekali smo sat-dva u hodniku bolnice, jer je bio neki hitan slučaj i tek oko 19 časova su nam najzad pregledali dete i uputili ga na dečje odeljenje. Dežurna lekarka je uključila infuziju, ali je supruzi rekla da su rezultati dobri i da će Milica već sutra izaći iz bolnice - prepričava kroz suze Miodrag.

Petak, 17. juna:
Roditelji Milicu ujutru prvi put odveli kod lekara u Dečji dispanzer. Doktorka rekla da detetu rastu zubi
Subota i nedelja, 18. i 19. jun:
Milici sve lošije, ne može uopšte da spava i jede
Ponedeljak, 20. jun, ujutru:
Pedijatar u dispanzeru dao „eferalgan" da smanji bol u ustima i opet ih vratio kući
Ponedeljak, 20. jun, oko 17h:
Oko 17 časova Milicu roditelji doneli u bolnicu, oko 19 primljena na dečje odeljenje, data infuzija, doktorka rekla da sutradan ide kući
Utorak, 21. jun:
Milici loše, odlučuju da je šalju u Beograd, a zatim prebacuju na intenzivnu negu, gde umire oko 9.30Supruga mu je ujutru javila da dete nije dobro i da je hitno spremaju za Beograd. Ali kaže da ni to nije urađeno na vreme.
- Rekli su da mora u Institut za majku i dete, jer u Čačku nema aparata da izvuku sekret iz pluća! Kada sam stigao u bolnicu dete je već prebačeno na intenzivnu negu. Jedino su tamo pokušali da joj nekako pomognu. Dežurna doktorka sa pedijatrije je otišla u sedam sati, ne sačekavši da vidi šta će biti sa detetom! Kada su nam lekari sa intenzivne nege rekli oko 9.30 da je umrla, nismo mogli da verujemo. Na sva pitanja zašto beba nije na vreme transportovana u Beograd, oni su samo slegali ramenima - priča Miodrag.

Moraju da odgovaraju

On ipak insistira da ne navodimo imena lekara.
- Sve se munjevito događalo, ne znam kada je koji lekar bio, ali to se može videti iz zdravstveno kartona i druge dokumentacije. Znamo da je ovako nećemo vratiti u život, ne tražimo nikakvu nadoknadu, niti da neko robija, ali zbog druge dece moraju da odgovaraju.

U ZC juče nismo mogli da dobijemo zvanične odgovore, jer je gotovo celo rukovodstvo na radničkim igrama u Grčkoj. Jedino nam je zaštitnik pacijenata Prvoslav Marinković rekao da se radi na prikupljanju celokupne zdravstvene dokumentacije, jer porodica nije dozvolila obdukciju tela.


Vesna Trtović, Press Online