21.09.2011 / KAKO JE TOMICA IZBEGAO HAPŠENJE

ivšeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića od lisica sačuvao zaključak Vlade Srbije o kupovini vakcina protiv svinjskog gripa
BEOGRAD - Za dlaku!
Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja, izbegao je lisice zbog afere „svinjski grip“ jer ga je spasao zaključak Vlade Srbije o nabavci vakcina od 2. novembra 2009, tvrdi izvor Kurira blizak istrazi.

- Kada Vlada donese zaključak, onda odgovornost dele svi ministri. To je stara, oprobana metoda, koju su članovi prethodnih vlada rado koristili kad su hteli da se pokriju. Da toga nije bilo, Milosavljević bi sada odgovarao - kaže naš izvor.

Kriv RZZO

Upravo se Milosavljević pozivao na tu odluku Vlade.
- Kad je reč o tehničkim stvarima, tenderu, nabavci vakcina, to nije radilo Ministarstvo zdravlja, već RZZO, opet na osnovu odluka Vlade. Ni na koji način nisam učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina - izjavio je Milosavljević za Tanjug.

Šta piše u tom zaključku Vlade i ko je tražio da se takva odluka donese, bilo je nemoguće saznati.

Nestao dokument

Naime, zaključak o nabavci cepiva je nestao jer ga, kako je juče rečeno Kuriru u Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja, nema u arhivama tih institucija?!

Vlada Srbije 2. novembra 2009, na preporuku Ministarstva zdravlja, usvaja zaključak da počne nabavka vakcina. RZZO već sledećeg dana šalje javne pozive „Novartisu“, „Glaksismitklajnu“, „Baksteru“ i „Sanofi Pasteru“. Pobeđuje „Novartis“, koji je zastupala „Jugohemija“. Onda na scenu stupa posrednička firma „Detap“, koja uzorke vakcina za registraciju donosi u Agenciju za lekove 29. novembra 2009, a potom i prvu seriju na analizu 2. decembra iste godine. Tog dana Agencija „Detapu“ izdaje dozvolu za stavljanje u promet. Kako je odziv bio mali, RZZO raskida ugovor s „Jugohemijom“ 4. februara 2010.

Ubrzan postupak

Inače, bivši ministar je tokom pandemije hvalio vakcinu, a pre nego što je kupljena, naglasio je da je „maksimalno ubrzana njena nabavka“.

Podsećamo da je prekjuče uhapšena Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RZZO, Vladimir Gravar, direktor „Jugohemija farmacije“, i Ljubomir Pavićević, direktor „Detapa“.

Tužilaštvo: Budžet oštećen za 1,2 miliona €
Kako Kurir saznaje, Svetlana Vukajlović saslušavana je pretprošle noći od 23.30 do 4.00 časa. U Tužilaštvu kažu da se sumnjiči da je kao direktorka RZZO, zajedno sa osumnjičenim Gravarom i Pavićevićem, prilikom nabavke vakcina iskoristila službeni položaj i izabrala „Jugohemiju“, koja nije bila proizvođač, niti distributer „Novartisovih“ vakcina. Tako je „Jugohemiji“ i „Detapu“, kao posrednicima u nabavci vakcina, pribavljena imovinska korist od 855.600 evra, odnosno 420.000 evra i oko 15.000.000 dinara, dok je budžet Republike Srbije oštećen za iznos od oko 1.270.000 evra.

Malovićeva: Vukajlovićeva lagala Tomicu
Ministarka pravde Snežana Malović kaže da će istraga utvrditi zašto je i s kojom namerom Svetlana Vukajlović Tomici Milosavljeviću davala netačne informacije u vezi s nabavkom vakcina protiv novog gripa H1N1. - Postavlja se pitanje s kojom namerom je ona to radila, i naravno da će to biti deo kojim će se baviti istraga. Ispitaće se i da li je Milosavljević znao da ga je Vukajlovićeva netačno informisala - rekla je Malovićeva.

Šema nabavke
1. Ministarstvo zdravlja formira posebnu radnu grupu za praćenje pandemije (2005) 2. Ministarstvo zdravlja daje predlog Vladi da donese zaključak da se počne s nabavkom vakcina 3. RZZO potpisuje ugovor s dobavljačem, „Jugohemijom“ - zastupnikom „Novartisa“ 4. Agencija za lekove firmi „Detap“ izdaje privremenu dozvolu za stavljanje u promet vakcina 5. Vlada donosi zaključak da se obustavi nabavka vakcina (12. januara 2010) 6. RZZO raskida ugovor s „Jugohemijom“ (4. februara 2010)Kurir