31.01.2012 / Citostatika ni na kašičicu

U 25 centara, posle gotovo mesec dana problema u snabdevanju osnovnim citostatikom u lečenju gotovo svih vrsta karcinoma, stiglo je 5.000 ampula ”5-fluorouracila”, ali je 600 ampula, koje je, recimo, dobio Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, dovoljno tek za nedelju dana terapije! Iako se očekuje isporuka novih 2.000 ampula, u onkološkim centrima ”Novostima” je u utorak rečeno da je ovo samo kratkotrajna ”infuzija” i da su, gotovo izvesno, na pomolu nove povremene nestašice.

Najviše ampula, 750, otišlo je u Sremsku Kamenicu. KBC ”Bežanijska kosa” i Centralna apoteka Beograd su dobili po 500, VMA - 465, Niš -350, Kragujevac, Čačak i Šabac po 250, Valjevo - 210, Sremska Mitrovica - 200...

Na našem tržištu registrovan je lek samo proizvođača ”Ebeve”, a jedino obaveštenje koje su onkolozi dobili od dobavljača je da ”5-fluorouracila” - nema. Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja su iz susednih zemalja nabavili 1.400 kutija, a s obzirom na to da je ovaj lek prebačen na ”D listu”, zdravstvene ustanove bi ubuduće trebalo da ga kupuju same.
Pitanje je da li je to baš najmudrija odluka, s obzirom na to da bismo bili u značajno boljoj poziciji da na centralnom tenderu kupujemo više od 100.000 ampula, koliko Srbiji godišnje treba, nego kada svaka ustanova nabavlja za sebe - kaže za ”Novosti” profesor dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

- Mi smo u januaru raspisali tender za nabavku ”5-fluorouracila”, na koji se nije niko javio. Sada smo ga produžili i nadamo se da ćemo imati više sreće. Samo ovom institutu mesečno treba 3.500 ampula. Mesečne potrebe, recimo, Opšte bolnice u Pančevu, koja je sada dobila 150, više su od 1.000 ampula, a ”5-fluorouracil” koriste oboleli od raka grla, dojke, različitih karcinoma digestivnog trakta... Jedna ampula ovog leka u Srbiji, u regularnim okolnostima košta oko 200 dinara.
Kome su rođaci mogli da ga nabave, recimo, u Makedoniji, za šest kutija sa po pet ampula davali su 2.700 denara, što je oko 4.600 dinara. Ali, pacijenti koji su se snabdevali kod švercera kažu da su jednu ampulu plaćali i po 4.000 dinara.

- Lek ”5-fluorouracil” je jeftin i to je osnovni problem što ga nema - kaže za ”Novosti” profesor dr Vladimir Kovčin, onkolog, direktor KBC ”Bežanijska kosa”. - Mi smo sa dobavljačem imali ugovorene isporuke sve do marta, ali to nije ispoštovano. Raspisali smo dva tendera, niko se nije javio. U čitavoj Evropi ima problema u snabdevanju ”5-fluorouracilom”, ali tamo verovatno uspevaju da nateraju proizvođača da proizvodi i jeftine lekove, a nama su praktično vezane ruke.

ČETIRI MILIJARDE ZA CITOSTATIKE Od januara onkološki centri mogu sami prema potrebama da nabavljaju ”5-fluorouracil” interventnim uvozom, a RFZO će to da plati - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Za citostatike sa ”B liste”, koji se daju u bolnicama, prošle godine smo izdvojili 1,3 milijarde dinara, a za citostatike sa ”C liste”, koji se nabavljaju centralizovano i na posebnom su režimu izdavanja - 2,67 milijardi dinara.


B. RADIVOJEVIĆ, Večernje novosti