30.05.2011

Plafon pao na pacijenta u Kliničkom centru Srbije!

U Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu na teško obolelog Lj. J. pre 10 dana pao deo plafona i naneo mu lakše telesne povrede


BEOGRAD - Plafon pao u bolničkoj sobi u kojoj je ležalo sedam pacijenata! U Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu, na drugom pulmološkom odeljenju Kliničkog centra Srbije, deo plafona umalo nije na mestu ubio Lj. J. (62), pacijenta obolelog od tuberkuloze. Plafon se sručio na njega dok je ležao u svom krevetu, u sobi sa još šest bolesnika. Pukom srećom, nanete su mu lakše telesne povrede nosa. Pacijentu su povrede sanirane u Urgentnom centru i on je prebačen na Pulmološko odeljenje KBC „Zemun“, o kome smo pisali poslednjih nekoliko dana.

Slučaj je prijavila Branka Nikolić, sestra povređenog pacijenta, koja se uključila u Kurirovu akciju „Javite se da izlečimo zdravstvo“.
- Moj brat je u trenutku kad se plafon sručio na njega ležao u svom krevetu, nije mogao da nasluti šta će mu se desiti. Samo pukom srećom prošao je s lakšim povredama. Pošto su mu povrede odmah sanirane u Urgentnom centru, moj brat je prebačen u Pulmološko odeljenje KBC „Zemun“ - objašnjava sestra povređenog Branka Nikolić i dodaje da se to desilo 18. maja u sobi broj 23.

Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije, potvrdio je za naš list da se plafon srušio i dodao da su iz predostrožnosti bolesnike s tog odeljenja prebacili u druge prostorije i počeli s renoviranjem plafona.
- Srećom, samo mali deo plafona je pao na pacijenta. Zato smo premestili pacijente na drugo odeljenje i ubrzo počeli s renoviranjem, koje je trenutno u toku - rekao je Jovanović.


Jovanović: Istrulela konstrukcija
Drago Jovanović za naš list ističe da je plafon na Drugom pulmološkom odeljenju rađen pre četvrt veka i da je uzrok njegovog padanja truljenje konstrukcije.
- Trenutno radimo rekonstrukciju plafona na celom odeljenju. Plafon je rađen pre skoro 25 godina i imao je dva spuštena dela. Na betonskoj konstrukciji bila je mešavina maltera i trske, a ispod nje plafon „hanter daglas“ (još jedan deo spuštenog plafona). Trska i malter su vremenom počeli da se troše i padaju po donjoj konstrukciji, što je izazvalo padanje dela plafona. Posle detaljne provere shvatili smo da je plafon na celom odeljenju u lošem stanju, pa smo pristupili kompletnoj zameni plafona, koji obuhvata oko 300 kvadratnih metara - objasnio je Jovanović i dodao da će radovi trajati mesec dana.

Jelena Rafailović, Kurir