28.04.2011 / Svi ćute - Nakon smrti žene koja je čekala uput

Bez istrage u Urgentnom centru!

Istraga o smrti Dušanke Kondić, koja je umrla u čekaonici Doma zdravlja gde su je iz Urgentnog centra poslali po uput misleći da nije hitan slučaj, još nije pokrenuta i niko zvanično nije pozvan na odgovornost. Pri tom juče niko od nadležnih sa kojima je Press kontaktirao nije smatrao da tragični događaj uopšte zaslužuje komentar!


S druge strane, veliki broj sugrađana je pozivima i komentarima potvrdio navode Pressa da slučaj pokojne Dušanke Kondić nije usamljen u Urgentnom centru, gde očigledno nije retkost da neljubazni šalterski radnici pacijente u teškom stanju šalju po uput.

Pošto do izjave direktora Kliničkog centra Vojvodine Dragana Draškovića nije bilo moguće doći u toku jučerašnjeg dana, Jelena Jurišin, portparolka te ustanove, objasnila je da je „direktor zauzet sastancima i poslom i da nema vremena za komentare tog tipa", a što se nje tiče, „više ni nema šta da se priča".

Dr Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, izjavio je za Press da nije informisan ni o ovom ni o sličnim slučajevima, nakon čega je odbio da odgovori na pitanje da li se planiraju eventualna istraga i disciplinske mere ovim povodom. Čengeri je takođe napomenuo da se, koliko je njemu poznato, vojvođanske medicinske ustanove pridržavaju pravila da „hitni slučajevi imaju prioritet". Takođe, u Domu zdravlja ni danas nije bilo moguće dobiti konkretno objašnjenje, uz nezvanične opaske da je „nezgodno pričati o kolegama koji naporno rade".


Zakon na strani pacijenata
Prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenog osiguranju, lekari su dužni da ukažu pomoć pacijentu koji se tumači kao hitan slučaj čak i ako kod sebe nema uput, zdravstvenu knjižicu, osiguranje i ličnu kartu! Ćerka pokojne Dušanke Kondić rekla je za Press da bi njena majka možda još bila živa da nije potražila pomoć u Urgentnom centru, iako je ovo najsavremenija ustanova ovakvog tipa u našoj državi. - Džaba im i svemirska tehnologija kad zataji ljudski faktor - kaže ona.


Da tragičan slučaj Dušanke Kandić nije presedan svedoči i Novosađanin Ivan Nožinić, koji je u novogodišnjoj noći dobio bubrežni napad, ali je takođe sa prijemnog šaltera Urgentnog centra upućen u dežurnu ambulantu po lekarski uput da bi bio primljen.

- Tri kamena u bubrezima pokrenula su se istog dana. Imao sam neizdržive bolove, ali mi u Urgentnom centru medicinska sestra nije dala da se obratim lekaru jer nemam uput. Poslala me je prvo na pogrešnu adresu jer ambulanta tamo nije radila, pa sam tek u drugoj dežurnoj ambulanti dobio uput - priča Nožinić. On navodi da su lekari i medicinsko osoblje u ambulanti bili zgranuti što su ga poslali po uput u tom stanju i da je nekoliko sati izgubio vozajući se taksijem u novogodišnjoj noći od Urgentnog do ambulante i čekajući na red.

- Kada sam doneo uput, uredno su me primili kao da se ništa pre toga nije dogodilo - kaže Nožinić, i napominje da će to iskustvo pamtiti dok je živ, kao i da će sledeći put razmisliti kome će se obratiti za pomoć, da li državnoj ili u privatnoj klinici.

Dežurna lekarka novosadske Hitne pomoći, koja nije želela da se predstavi, kaže da ekipe ove službe imaju problema sa Urgentnim centrom.

- Pre nekoliko dana imali smo u toku noći intervenciju kada su bez uputa odbili da prime čoveka koji je zbog otvorenog preloma jaukao od bolova. Nije to prvi put, nigde u svetu nije praksa da za urgentni centar treba uput inače se ne bi tako ni zvao. Sramota je kako tretiraju i sugrađane i nas kao kolege - ogorčena je ova lekarka.

T. Lovreković - A. Savanović , Press