24.10.2012 / Maltretiraju bolesnike u Institutu za onkologiju Vojvodine

Institut za onkologiju Vojvodine počeo je testiranje na hepatitis C kod oko 300 pacijenata koji su se prošle godine lečili u ovoj ustanovi. U avgustu je, da podsetimo, otkriven hepatitis kod petoro bivših pacijenata ove bolnice. Testiranje će biti obavljano do kraja ove nedelje, a prvi rezultati se očekuju u novembru.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Dušan Jovanović kaže da su pozvali sve pacijente koji su se prošle godine lečili kod njih kako bi otkrili da li osim petoro poznatih obolelih ima i drugih bolesnika zaraženih virusom hepatitisa C. Pozvani su pacijenti koji su dobijali hemoterapiju, kao i oni koji su prošli kroz bilo koju drugu invazivnu metodu, odnosno gde je terapija primana ubadanjem igle, svi koji su imali punkcije, biopsije, operacije, kolonoskopije, gastroskopije, bili u dnevnoj bolnici, dobijali infuziju i transfuziju.

- Svi pacijenti dolaze ove nedelje u Institut za javno zdravlje Vojvodine. Ukoliko se utvrdi da neko ima virus, onda se rade ponovna testiranja, pa će se konačni rezultati znati tek krajem godine - objašnjava Jovanović. Prema njegovim rečima, hepatitis je otkriven u avgustu, kada se petoro obolelih javilo u Kliniku za infektivne bolesti u Novom Sadu, a svi su lečeni i u Institutu za onkologiju.

- Činjenica je da su ovi pacijenti lečeni i u drugim bolnicama, domovima zdravlja, da su bili i u privatnim ordinacijama i laboratorijama. Treba da se utvrdi da li su virus dobili kod nas. Od Instituta za javno zdravlje smo odmah dobili oko 30 mera koje treba da primenjujemo, a mi smo i ranije primenjivali 28 mera - kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, epidemiološko istraživanje je započeto čim su otkriveni prvi pacijenti oboleli od hepatitisa C, te su do sada mnoga mesta u okviru Instituta isključena kao potencijalna mesta zaraze. Ono što još ne može da se isključi je odeljenje i dnevna bolnica, odnosno mesta na kojima se daju terapije.

- Hepatitis C ne bi trebalo da ima nekog uticaja na tok lečenja od malignih bolesti. Jedino je važno da se prilikom davanja terapije i operacije obrati posebna pažnja na sterilizaciju - rekao je direktor Instituta. Pretpostavka lekara u avgustu je bila da je do infekcije došlo u isto vreme, na više mesta, ali su sva ta mesta na internoj onkologiji. Do pojave simptoma je prošlo oko pola godine, ali to nije neuobičajeno kod onkoloških bolesnika.

Sumnjaju na dnevnu bolnicu
Kada je otkrivena epidemija hepatitisa C, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine nam je rečeno da je tih pet pacijenata boravilo u bolnici pet, šest meseci i da nisu svi prolazili kroz iste terapije. Od njih petoro, četvoro je dolazilo u dnevnu bolnicu, dve žene su operisale dojku, jedna osoba je bila na gastroskopiji, jedna je operisala debelo crevo.


Autor: Ljubica Petrović, Blic Online