24.04.2012 / Štrajk lekara: Operišu samo hitne slučajeve

Članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti danas će organizovati jednočasovni prekid rada u zdravstvenim ustanovama, a potom će stupiti u štrajk, poštujući minimum procesa rada.
Oko 65.000 članova tog sindikata pružaće pomoć samo hitnim slučajevima, jer Ministarstvo zdravlja još nije ispunilo njihove zahteve, među kojima je najvažniji odlaganje nove Uredbe o platama, koja bi, kako kažu, dovela do smanjenja zarada za deset odsto.

Samo urgentni

To je nastavak talasa štrajkova koje su pokrenuli zdravstveni sindikati, a koji je počeo 17. aprila, kada je u štrajk stupilo oko 10.000 članova Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. U ponedeljak, štrajku se pridružilo i oko 20.000 pripadnika Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“. Predstavnici trećeg reprezentativnog sindikata, Sindikata medicinskih sestara i tehničara danas će odlučiti da li će se pridružiti štrajku. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić kaže da je štrajk više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama.
- U KBC „Bežanijska kosa“ odlažu se gotovo sve operacije, i operišu se samo hitni slučajevi. Obavljamo samo 30 ili 40 odsto operacija, i samo ako je to hitno i neophodno, kao u slučaju preloma kuka ili nekih težih povreda. Redovne operacije se otkazuju – objašnjava Cvetić i dodaje da je slična situacija, kada je reč o Beogradu, i u KBC „Dragiša Mišović“, Gradskoj bolnici na Zvezdari i KBC „Zemun“.

Neuspele reforme

Miroslav Petrović iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata „Pravo na zdravlje“ kaže da će štrajk svakako ugroziti pacijente, ali ističe da je to posledica neuspele reforme zdravstva i da su žrtve i lekari i pacijenti.
- Pacijenti su ugroženi već deset godina zato što reformama zdravstva rukovode nekompetentni političari koristeći „partizansku logiku“ i improvizacije – kaže Petrović i dodaje da najveći problem u zdravstvu nisu plate, već to kako se radi.
- Lekari se suočavaju sa prekomplikovanom birokratijom zbog neplanskog i nestručnog rada. Nabavljeni su nekompatibilni softveri za evidenciju namenjenu RFZO i evidenciju za Ministarstvo, pa od 15 minuta predviđenih za pacijenta, lekari 10 moraju da potroše na birokratiju – objašnjava Petrović.

Upozorenje

Članovi Novog sindikata zdravstva Srbije i Sindikata zdravstva „Sloga“ danas će organizovati jednosatni štrajk upozorenja nezadovoljni stanjem u zdravstvenom sistemu Srbije i materijalnim položajem zaposlenih.

F. Rogović, Pravda