22.01.2012 / Apel za zaštitu uzbunjivača

Doktori protiv korupcije uputili apel predsedniku Srbije Borisu Tadiću za zaštitu uzbunjivača Bojane Bokorov, koja je ukazala na trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine.

U apelu upućenom državnom vrhu, Doktori protiv korupcije traže zaštitu uzbunjivača Bojane Bokorov, koja je ukazala na trgovinu listama čekanja na radioterapiju na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV).

Aparat za radioterapiju (arhivska fotografija) U apelu predsedniku Srbije Borisu Tadiću ukazano je na potrebu zaštite Bojane Bokorov od institucionalnog progona, što bi, kako se navodi u apelu, bio i jasan znak Evropskoj uniji o postojanju političke volje za borbu protiv korupcije u Srbiji.

"Pre par dana, Bojana Bokorov, doktor nauka i docent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu je od uprave IOV posle 25 godina rada, dobila upozorenje pred otkaz", navedeno je u apelu.

Bojana Bokorov je, u skladu sa lekarskom etikom, resornom ministarstvu pre više od dve godine dokumentovano ukazala na trgovinu listama čekanja zbog koje je, kako piše u saopštenju, u Vojvodini stotinama obolelih od raka uskraćeno pravovremeno lečenje - radioterapija.

Doktori protiv korupcije ocenili su da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale što su, kako je navedeno u saopštenju, rukovodioci IOV-a prepoznali kao "dozvolu za odmazdu prema doktorki Bokorov".

"Uspeh u borbi protiv korupcije nije moguć bez odlučnih i časnih ljudi, uzbunjivača koji imaju dovoljno građanske hrabrosti da, uprkos pretnjama, ukažu na zloupotrebe i korupciju u sredini u kojoj rade", poručeno je u apelu.


Autor: RTS