19.12.2011 / Ukinuti Agenciju zbog zataškavanje afere "Kamenica"

Udruženje pacijenata "Pravo na zdravlje" poslalo je zahtev za ukidanje republičke Agencije za borbu protiv korupcije, zbog pasivnosti ove državne agencije povodom trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Kako za 021 kaže predsednik ove organizacije Miroslav Petrović, vreme je da država prestane da finansira iz budžeta one koji simuliraju borbu protiv korupcije.

"Budući da smo više puta upoznali Agenciju sa svim činjenicama, a da oni uopšte nisu reagovali - zaključili smo da nam ova institucija, suštinski ni ne treba. Svaka organizacija koja se deklarativno bori protiv korupcije ne služi ničemu, osim da dobija sredstva poreskih obveznika", kaže Petrović za Radio 021.

On dodaje da srpsko zdravstvo vrvi od korupcije, počev od Kamenice, preko afere gde lekari Hitne pomoći imaju ugovore sa pogrebnim preduzećima, pa do vakcina i ostalih nezakonitih radnji. Petrović kaže da je čak i samo zataškavanje slučaja sa Instituta za onkologiju Vojvodine dovoljan razlog da se agencija ugasi.

"Zašto je to važno? Ukoliko problem korupcije svedemo samo na Institut - dobijamo činjenicu da 3.200 ljudi godišnje bude uskraćeno za pravovremenu terapiju. Naravo, to je presedan, skandal i sasvim dovoljno da se Agencija za borbu protiv korupcije povuče kada ćuti o aferi tih razmera", objašnjava predsednik "Prava na zdravlje".

Na okruglom stolu o zaštiti duvača u pištaljku, direktor vašingtonskog Nacionalnog centra za uzbunjivače Stiven Kon ocenio je aferu o trgovini listama čekanja onkoloških bolesnika u Sremskoj Kamenici kao masovno ubistvo nedužnih ljudi. (M.Sovilj)


Autor: Radio 021