15.05.2012 / Klinički centar: Hirurzi se međusobno optužuju za korupciju

Hirurg Zdravko Petković, specijalista mikrohirurgije, dobio je 9. novembra prošle godine otkaz u Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije zbog „povrede radne discipline“ – navodno je odbio da nadređenima na jednom jutarnjem sastanku kaže koji su pacijenti zakazani za operaciju.

Ovaj razlog za otkaz nije pred inspekcijom rada mogao da se održi, pa je ona 12. januara 2012. naložila Kliničkom centru Srbije da odloži rešenje o otkazu ugovora o radu do okončanja sudskog postupka (Petković je tužio svog poslodavca) i vrati hirurga na posao. Direktor Kliničkog centra Đorđe Bajec do danas odbija da postupi po rešenju inspekcije rada.

Šta je zapravo razlog za otkaz? Zdravko Petković tvrdi – teška korupcija. „Ja nemam tarifu za pacijente, već samo profesionalan i human odnos, pošto je u pitanju državni centar. Inače, pacijenti poznaju dobro situaciju u KCS i traže doktora koji će posao da odradi profesionalno i koji neće da ucenjuje sa tarifom, a pritom pozivajući se na svoje ime, uticaj, zvanje, poziciju i slično i koristeći državnu kliniku kao svoju privatnu“, kaže Petković.

On navodi da je poslednji čin u godinama dugom zlostavljanju počeo 9. jula prošle godine, kad je u Kliniku kao hitan slučaj primljen Faik Bajrami, Goranac sa Kosova. Bajrami, koji je imao tešku opekotinu dlana, tražio je da ga operiše Petković („Na osnovu poverenja, poznanstva i preporuke njegovih srodnika sa Kosova, kao i njegovog ličnog poverenja u mene kao doktora“), ali je narednih 13 dana ležao u bolnici bez operacije.

„Nakon prijema i moje lekarske konstatacije da je neophodna hirurška intervencija koja spada u domen plastične i rekonstruktivne mikrohirurgije, te i zahteva gospodina Bajramija da lično snosi sve troškove lečenja, direktor naše klinike prim. dr Milan Todorović (koji nije plastični i rekonstruktivni hirurg) je sve ovo ignorisao i punih 13 dana nije dozvoljavao da gospodin Bajrami bude operisan, dok je meni zamerio zašto pacijenta nisam odmah uputio na lečenje u Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCS, kojom rukovodi profesor dr Marko Bumbaširević, njegov prijatelj i kolega“, kaže Zdravko Petković.

Ovaj hirurg tvrdi je direktor klinike Todorović zahtevao da Bajrami donese zdravstvenu knjižicu iako je kao hitan slučaj ovaj pacijent morao da bude primljen i bez knjižice. „Tek nakon što je direktoru lično u kabinet dostavljena knjižica, dozvolio mi je da sutradan, 21. jula 2011. godine, obavim operaciju“, navodi Petković.

On dodaje da je direktor za 13 dana imao vremena da otpusti pacijenta ako nema adekvatne papire ili ako nije hitan slučaj, a ne da ga muči „iz interesnih razloga“ i da ga svaki dan skida sa programa. „Ceo ovaj period, direktor klinike je bio u saradnji sa njegovim kolegom i prijateljem, direktorom Klinike za ortopediju i traumatologiju prof. Bumbaširevićem, što je rezultiralo pisanjem otkaza i progonom mog pacijenta“, kaže Petković.

Bajrami je napokon operisan, ali ga je policija uhapsila na dan kada je trebalo da bude otpušten sa klinike zbog navodno falsifikovane zdravstvene knjižice. Direktori su u isto vreme podneli krivičnu prijavu protiv Petkovića zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je omogućio Bajramiju da bude primljen i operisan bez validne dokumentacije. Faik Bajrami se u međuvremenu vratio na Kosovo, a kako saznaje Pištaljka, spreman je da govori o onome što mu se desilo u Beogradu i da kaže ko je od njega tražio novac za operaciju.

Neki od Petkovićevih pacijenata uputili su 5. decembra 2011. pismo ministru zdravlja Zoranu Stankoviću, navodeći da je svakome od njih ovaj hirurg spasao život i da se prema njima odnosio „savesno, marljivo, odgovorno, profesionalno“. Pacijenti su zatražili da Stanković rešenje o otkazu stavi van snage, ali odgovor nisu dobili.


Autor: Vladimir Radomirović, Pištaljka