14.12.2011 / Milanović: Država podržava korupciju

BEOGRAD – Ljubiša Milanović, nekadašnji šef „Poskoka“ i sadašnji specijalni savetnik ministra zdravlja, gostujući juče u „Jutarnjem programu“ RTS-a, prozvao je najviše državne funkcionere, optužujući ih za korupciju u zdravstvu.

Govoreći o borbi protiv korupcije u zdravstvu kod voditeljke i urednice „Jutarnjeg programa“ Nataše Miljković, Milanović je već na početku razgovora rekao da je njegova borba protiv korupcije uzaludna, pošto nema podršku čelnih ljudi policije i tužilaštva, i izneo oštre komentare na rad ministra policije i državnog tužioca.

- U policiji imam veći uticaj nego Dačić – rekao je Milanović, a potom kritikovao rad direktora policije Milorada Veljovića, objasnivši da sve kreće iz kabineta.

Savetnik ministra zdravlja optužio je Miljka Radosavljevića, tužioca za organizovani kriminal, za izmenu krivične prijave zbog nabavke vakcina preko „Novartisa“.

- Javna je tajna da je krivičnom prijavom bilo obuhvaćeno više lica. Na kraju, tužilac Miljko Radisavljević je skinuo osam imena. Kako to da se u prijavi ne nalazi ime tadašnjeg ministra Tomice Milosavljevića? – upitao je Milanović, koji je ukazao i na primere iz zdravstvenih ustanova, gde, i pored dokaza, ništa nije učinjeno protiv slučajeva korupcije.

- Svojevremeno sam otišao kod načelnika jedne klinike i upozorio ga da postoje prijave protiv njegovog lekara koji je korumpiran, a ovaj mi je odgovorio: „Ako imate dokaze, radite! Ja vam tu ne mogu ništa“.

U jednom trenutku Milanovićevog iznošenja optužbi protiv državnog vrha, iz režije se začuo aplauz. Voditeljka je bila prilično zbunjena i brzo se zahvalila Milanoviću na gostovanju.

- Posle ovog nastupa, mogu samo da se zaposlim kao konobar kod Danice Drašković – završio je Milanović svoj nastup u „Jutarnjem programu“ RTS-a.

Nešto kasnije, Milanović je objasnio da je govorio u svoje ime, a ne u ime Ministarstva zdravlja i da stoji iza svake reči izgovorene na RTS-u.

- Nastupio sam u svoje ime, a ne u ime Ministarstva zdravlja. Za više informacija moram da dobijem dozvolu ministarstva. Ne bih hteo da dovodim ministra Stankovića u još nezgodniju poziciju od one jutros – rekao je Milanović.

Iako je bio najavljen kao jedan od učesnika jučerašnje tribine „Za zdravlje – zajednički protiv korupcije“, u organizaciji Udruženja „Roditelj“ i „Majka hrabrost“, Ljubiša Milanović se nije pojavio, a organizatori nisu znali za razlog izostajanja.

Na tribini se govorilo o slučajevima korupcije kojima su izložene trudnice u Srbiji, a programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić istakao je da se već nekoliko godina ne smanjuje procenat građana od 13 odsto koji su davali mito, ili im je tražen od pojedinih lekara.
S. Milovanović

Početak rešenja problema

- Očigledno da je Milanović pokazao želju da se nešto pokrene sa mrtve tačke u našem zdravstvu. Pomenuta afera „Novartis“ nije jedina. I dalje imamo nerešene afere, poput renoviranja kliničkih centara, trgovine listama čekanja, afera u Hitnoj pomoći, i tome slično. Bilo bi vrlo ohrabrujuće da je ovo što se na RTS-u desilo u Milanovićevom javnom nastupu početak rešavanja mnogih problema i afera u zdravstvu – kaže prof. dr Dragana Jovanović, predsednica udruženja „Doktori protiv korupcije“.


Autor: Pravda