12.01.2012 / Niko ne kažnjava nesavesno lečenje

U novosadsko tužilaštvo u poslednje dve godine stigle su četiri prijave protiv lekara koje su građani optužili za nesavesno lečenje, dok se još tri krivične prijave nalaze u policiji.

Do sada nijedan postupak nije završio izricanjem kazne, već ili odbacivanjem optužbe ili oslobađajućom presudom.

Advokat Srđan Mihajlović kaže da se, s obzirom da je reč o medicinskoj struci, tužilaštvo i sud u ovim predmetima oslanjaju na procene veštaka, ali da se kolege, kao i u svakoj struci, uglavnom međusobno poznaju. Iz tog razloga, lako je uticati na tok veštačenja, jer većina lekara i veštaka su kolege s posla ili studija ili jednostavno ne žele da se suprotstavljaju međusobno, smatra Mihajlović.

Da su Novosađani ipak veoma ogorčeni na zdravstveni sistem, potvrđuju u Udruženju pacijenata "Pravo na zdravlje", kojem se godišnje obrate stotine nezadovoljnih građana. Najviše pritužbi stiže na račun Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, ali i na tretman u Kliničkom centru Vojvodine.

Osnivač ovog udruženja, Miroslav Petrović, smatra da je epicentar korupcije u Ministarstvu zdravlja, te da je dovoljno pogledati parking ispred neke zdravstvene ustanove i videti šta voze direktori i načelnici. Petrović za "Blic" napominje da je politizacija zdravstva najveći problem i da je preblaga kaznena politika samo jedan od njenih sindroma.


Autor: Radio 021