04.10.2011 / Maltretirana lekarka treba da plati milion dinara

Kako saznaje 021, Osnovni sud u Novom Sadu utvrdio je da je načelnik Odeljenja za radiologiju na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici Marko Erak zlostavljao na radnom mestu prvu lekarku koja je progovorila o korupciji u ovoj ustanovi Vanju Karađinović.

Erak je nepravosnažno osuđen za diskriminatorski odnos i povredu časti ove lekarke i obavezan je da joj, zajedno sa Institutom, isplati ukupno 600.000 dinara. Međutim, sud je doneo odluku i da doktorka mora da isplati Institutu za onkologiju nešto više od milion dinara na ime troškova svoje specijalizacije.

Naime, sud je procenio da Karađinovićeva mora da nadoknadi Institutu pomenuti iznos jer je raskinula ugovor koji je potpisala sa ovom ustanovom na deset godina, i pored činjenice da je isti sud dokazao da je pre raskida ugovora Karađinovićeva bila zlostavljana na radnom mestu. Kako za 021 kaže njen pravni zastupnik Ignjat Nikić, sud je doneo protivrečnu presudu u kojoj je njegovu klijentkinju obavezao da plati što je napustila posao na kom su je maltretirali.

"Presuda je protivrečna, jer je maltretiranje koje je sud dokazao osnovni uzrok što je ona uopšte podnela zahtev za sporazumni raskid radnog odnosa. S obzirom na to da je Institut svojevremeno prihvatio zahtev, a sada od nje potražuju milion dinara, mogu samo da ocenim da je u pitanju osvetoljubivo ponašanje, ništa drugo", kaže Nikić.

Erakov advokat Radivoje Jović odbio je za Radio 021 da prokomentariše presudu, jer ona nije pravosnažna.

Podsetimo, Vanja Karađinović je prva lekarka koja je ukazala na korupciju i trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju, učinivši to još u junu 2009. godine. Marko Erak je, inače, i prodekan za doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, što ovu odluku suda čini drugom presudom za mobing u vojvođanskoj prestonici koju je dobio jedan prosvetni radnik.


Autor: M. Sovilj, Radio 021