02.09.2011 / Lekarka optužila ministra da joj preti jer je prijavila korupciju

Dr Bojana Bokorov tvrdi da je u nemilosti

BEOGRAD - Lekarka koja je otkrila trgovinu listama čekanja za zračenje u Institutu za onkologiju Vojvodine dr Bojana Bokorov optužuje ministra zdravlja Zorana Stankovića da joj je pretio krivičnom prijavom nakon što je prijavila slučaj korupcije.

Ona kaže za „Blic” da je očekivala podršku ministra pošto je pozvana na sastanak zbog zlostavljanja koje trpi u Institutu, a umesto toga je „dobila psovke”.

Lekarka koja je slučaj prijavila prošle godine podseća da ju je primio savetnik za korupciju u zdravstvu Ljubiša Miladinović, koji joj je rekao da ne može da je zaštiti jer nema ingerencije. Ministar Stanković se priključio sastanku, ali ni njegova reakcija nije bila kakvu je dr Bokorov očekivala.

- Ministar je više puta ponovio da nemam dokaze da je stotine pacijenata umrlo zbog trgovine listama čekanja i da mogu da očekujem krivičnu prijavu, te da mi to govori i kao ministar i kao sudski veštak. Tvrdio je da ombudsman nije otkrio korupciju - kaže Bokorov, i dodaje da je ministar nakon toga više puta koristio i psovku.

Ona je pismo o sastanku poslala, između ostalih, predsedniku Tadiću, premijeru, parlamentu i zaštitniku građana.

Stanković: Napad koji ne zaslužuje komentar

- Ostajem nem pred količinom izrečenih neistina nakon sastanka održanog 15. avgusta, na koji je pozvana kako bi joj se pomoglo u rešavanju njene situacije. Njeno izrečeno zadovoljstvo rezultatima sastanka pretvorilo se u brojne optužbe i ocene o pojedincima o kojima nije bilo razgovora, o čemu postoji i službena zabeleška, a samim tim i ne zaslužuje bilo kakav komentar - kaže za naš list ministar Zoran Stanković.

Lj. Petrović, V. Marić-Brajković, Blic