21.08.2008 / Bernard M. je digao na noge celu Švajcarsku...

U Srbiji zakon, u Švajcarskoj skandal

Bernard M. je digao na noge celu Švajcarsku pričom da mu je u zamenu za 4.000 franaka ponuđeno da preskoči listu čekanja za operaciju kuka.


Tamošnji predsednik države i ministar zdravlja je najavio istragu, a srpsko ministarstvo je 2005. godine ovu meru, protivno apelima struke, uglavilo u član 57. Zakona o osiguranju


Bernard M. je za tamošnji list „Sontag“ izjavio da su mu u državnoj bolnici u Arauu ponudili mogućnost preskakanja liste čekanja od tri meseca za operaciju kuka, ukoliko plati 4.000 franaka, iako on već ima osnovno zdravstveno osiguranje.
- Ovo je u suprotnosti sa principom jednakosti jer u Švajcarskoj nema medicine u dve brzine - odmah je reagovao tamošnji ministar zdravlja Paskal Kušpen, koji je ove godine i predsednik Švajcarske, i dodao da će ispitati ponudu bolnice, jer mu „smeta pomisao da osiguranik koji ima više sredstava od drugih može biti brže lečen“.


Za to vreme, u Srbiji, član 57. Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa mogućnost pružanja usluge „na lični zahtev“ osiguranika, koju on plaća direktno iz džepa. Pored odredbi zakona koje su lekari još pre tri godine ocenili kao moguće izvore korupcije, najnovija uredba o „večernjim klinikama“ i podeli radnog vremena lekara nije dobila ništa bolju ocenu. Lekarska komora Srbije je ovaj propis koji će 11. decembra navodno stupiti na snagu ocenila kao novi generator korupcije.
- „Večernje klinike“ predstavljaju uvođenje korupcije na mala vrata i nikako ne zastupaju pravo jednakosti na lečenje, niti pravo na slobodan izbor lekara - kaže za „Alo!“ dr Tanja Radosavljević, predsednik Lekarske komore Srbije.


M. M., Alo