09.02.2011 / Uhapšena dvojica lekara sa obeleženim evrima

Prodao njivu jer je morao da podmiti hirurge za operaciju

Neurohirurzi Radovan Mijalčić (43) i Dragan Savić (42), zaposleni u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra, uhapšeni su prekjuče po podne zbog sumnje da su tražili mito od 6.000 evra za operaciju aneurizme 45-godišnje žene, iako je ona imala uredno overenu zdravstvenu knjižicu i lekarski uput. Da bi platio deo novca koji su lekari tražili, suprug pacijentkinje je prodao njivu i dao neurohirurzima 2.000 evra.


Kako “Blic” saznaje, sredinom januara pacijentkinji iz Belosavaca kod Topole pukao je kapilar u mozgu. Suprug je odvodi kod lekara u Topolu, koji joj daje uput za nastavak lečenja u Kliničkom centru u Beogradu.
- U Klinici za neurohirurgiju primili su je doktori Mijalčić i Savić. Suprugu su kazali da je za operaciju i lečenje potrebno oko 16.000 evra, iako je žena imala uredno overenu zdravstvenu knjižicu i lekarski uput. Pretpostavljamo da su mislili da su oni ljudi sa sela i da ne znaju kakva je to bolest, šta je potrebno za lečenje i koja su njihova prava - kaže sagovornik “Blica” blizak istrazi. Doktori Mijalčić i Savić suprugu pacijentkinje su rekli i da su oni od sponzora obezbedili 10.000 evra za lečenje i operaciju, ali da on mora da da još 6.000 evra.


- Suprug pacijentkinje nije znao šta da radi, odakle da obezbedi traženih 6.000 evra da bi spasao život svoje žene. Da bi što pre obezbedio novac, ispod cene je prodao njivu, i to za 2.000 evra, koje je dao lekarima Mijalčiću i Saviću dok je njegova žena ležala u bolnici - navodi naš izvor.


Žena je operisana krajem januara, iz bolnice je otpuštena 4. februara, ali je njen suprug morao lekarima da donese još 4.000 evra, koliko su tražili.
- Bio je očajan i odlučio je da slučaj prijavi policiji. Policija mu je dala novčanice čiji brojevi su zapisani i on je u ponedeljak po podne 3.000 evra odneo doktorima Mijalčiću i Saviću, koji su ga sačekali u lekarskoj sobi. Predao im je novčanice. Uzbrzo su u lekarsku sobu ušli inspektori i uhapsili dvojicu lekara, koji su kod sebe imali obeležene evre - kaže naš sagovornik.


Da li su lekari Mijalčić i Savić tražili i dobili novac od još nekih pacijenata, zasada nije poznato. Obojici je određeno zadržavanje do 48 sati i danas će biti privedeni istražnom sudiji.


U saopštenju koje je Klinički centar Srbije izdao povodom ovog slučaja navodi se da se u KCS svim osiguranicima Republičkog zavoda za javno zdravlje usluga ne naplaćuje i da se od pacijenata ne sme tražiti da sami kupuju lekove ili medicinski materijal.


Kako saznajemo, Mijalčić i Savić trenutno su pod suspenzijom.


Slučaj Eugena Slavika
Bivši neurohirurg Kliničkog centra Srbije osuđen je u julu prošle godine na četiri godine zatvora zbog primanja mita od 300 evra radi operacije jedanaestogodišnjeg deteta. On je kao načelnik odeljenja operacionog bloka u više navrata od Žarka Mitrovića zahtevao poklon da obavi operaciju kičmene moždine njegovom maloletnom sinu. Njemu je desetog januara ove godine oduzeta licenca za rad u trajanju od šest godina i tako je postao prvi lekar koji je ostao bez dozvole za rad.

Lekarska komora oduzima licence
Tatjana Radosavljević, načelnica Lekarske komore Srbije, kaže za “Blic” da će ukoliko sud donese presudu da su lekari krivi za traženje mita i ukoliko ona sadrži zabranu bavljenja lekarskom profesijom, Komora će pokrenuti korake za oduzimanje licence.

A. Ž. Adžić, N. Šević, Blic